Skip Navigation

National Geographic Society This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD. [learn more]

Multilingual Illustrated DVD [Tutorial]

The Biology of Prenatal Development




PERKEMBANGAN NANG NJERO RAHIM SAK DURUNGE KELAHIRAN

.Basa Jawa [Javanese]


 
Download English PDF  Download Spanish PDF  Download French PDF  What is PDF?
 

Chapter 15   5 Weeks: Cerebral Hemispheres

Antarane nganti 5 minggu, bagian otak mulai berkembang cepet lan dibagi dadi 5 bagian sing bedho-bedho fungsine.

Bagian sirah iki kiro-kiro gedhene 1/3 soko bagian embrio.

Bagian-bagian bunderan otak mulai muncul, terus alon - alon dadi bagian-bagian utama nang otak.

Bunderan otak kuwi terus ngontrol fungsi - fungsi termasuk kemampuan mikir, sinau, ngeling-eling, ngomong, ndelok, ngrungongake, kemampuan gerak, lan kemampuan ngatasi masalah.

Chapter 16   Major Airways

Nang sistem pernafasan, muncul bagian kiwo lan tengen soko bagian paru-paru sing terus nyambungake bagain bagian trakea, utawa pipo angin, karo bagian paru-paru.

Chapter 17   Liver and Kidneys

Perhatekake bagian liver ngisi bagian weteng nang cedhake bagian jantung sing berdetak.

Bagian ginjal sing permanen muncul kiro-kiro 5 minggu.

Chapter 18   Yolk Sac and Germ Cells

Kantong pangan isine yaiku sel- sel awal sing sifate reproduktif sing disebut sel germ utawa sel asal. Kiro-kiro 5 minggu sel-sel germ iki pindah dadi organ-organ sing sifate reproduktif alias iso berkembang-biak nang cedhake ginjal.

Chapter 19   Hand Plates and Cartilage

Kiro-kiro suwene 5 minggu kuwi, muncul bagian - bagian tangan si embrio, lan bagian kartilage muncul kiro-kiro pas umur 5 1/2 minggu.

Iki bagian telapak tangan kiwo muncul pergelangan tangan pas umur 5 minggu lan 6 dino.

Embryonic Development: 6 to 8 Weeks

Chapter 20   6 Weeks: Motion and Sensation

Pas umur 6 minggu bagain bunderan otak berkembang luwih cepet soko bagian-bagian otak liyane.

Bagian embrio mulai nglakokake gerakan - gerakan sing sifate spontan lan tanggapan. Gerakan kuwi penting kanggo ngembangake fungsi saraf otak.

Pas ono sentuhan nang bagian mulute si embrio tanggapane embrio yaiku narik bagian sirahe.

Chapter 21   The External Ear and Blood Cell Formation

Bagian kuping mulai terbentuk.

Kiro-kiro pas umur 6 minggu, bagian sel darah mulai terbentuk nang bagian liver terus muncul limposit nang sel darah kuwi. Limfosit kuwi sel darah putih sing duwe fungsi kunci ngembangake kekebalane awake manungsa.

Chapter 22   The Diaphragm and Intestines

Bagian diafragma, yaiku otot utama sing fungsine dinggo bernafas, muncul kiro-kiro pas umur 6 minggu.

Bagian intestin muncul Sementara nang njobo nempel karo jalur umbilikal. Proses iki disebut proses herniasi psikologi, sing nyediake ruangan kosong kanggo perkembangan organ nang weteng.

Chapter 23   Hand Plates and Brainwaves

Pas umur 6 minggu telapak tangan bentuke dadi datar.

Gelombang-gelombang nang otak mulai muncul pas umur 6 minggu lan 2 dino.

Chapter 24   Nipple Formation

Puting susu mulai muncul nang sisi-sisine awak sing akhire mapan nang bagian ngarep soko bagian dada.

Chapter 25   Limb Development

Pas umur 6 1/2 minggu bagian siku mulai muncul, terus muncul bagian-bagian drijine tangan terus gerakane tangan mulai muncul.

Proses terbentuke tulang dijenengake osifikasi, sing dimulai soko klavikel, utawa tulang leher, terus mbentuk tulang - tulang rahang bagian nduwur lan ngisor.

Chapter 26   7 Weeks: Hiccups and Startle Response

Kiro-kiro umur 7 minggu ono tahap sing ora ono perkembangan.

Terus gerakane sikil mulai muncul, karo gerakan tanggapan pas kaget.

Chapter 27   The Maturing Heart

Bagian jantung sing jerone ono 4 kamar mulai lengkap. Rata - rata detak jantung pas umur iki yaiku ping 167 per menit.

Aliran listrik nang jantung mulai muncul pas umur 7 1/2 minggu sing sifat gelombange podho karo aliran nang awake manungsa dewasa.

Chapter 28   Ovaries and Eyes

Nang jabang bayi wadon, bagian ovari mulai muncul pas umur 7 minggu.

Kiro-kiro umur 7 1/2 minggu warnane mata mulai muncul terus kelopak mata perkembangane mulai cepet.

Chapter 29   Fingers and Toes

Drijine tangan mulai terpisah siji-siji terus drijine-drijine sikil isih podho nyambung nang bagian dasar

Saiki bagian tangan iso muncul bareng, karo bagian sikil.

Bagian dengkul yo mulai muncul.

The 8-Week Embryo

Chapter 30   8 Weeks: Brain Development

Pas umur 8 minggu iki bagian otak mulai berkembang lan berate kiro-kiro setengahe berat totale si embrio.

Perkembangan awake embrio dadi luwih cepet.

Chapter 31   Right- and Left-Handedness

Pas umur 8 minggu, 3/4 soko embrio nunjukake dominasi tangan tengen. Sisane setengahe nunjukake dominasine tangan kiwo lan Setengahe ora ono dominasi. Iki tanda awal sifate si bayi pas lahir nganggo tangan tengen utawa kiwo.

Chapter 32   Rolling Over

Menurut buku ilmu masalah bayi kemampuan "nggulingake awak" mulai muncul pas si bayi umure antara 10 nganti 20 minggu. Namung sak jane kemampuan iki mulai isi didelok pas nang kondisi gaya tarik rendah nang njero kantong amniotik sing kebak cairan. Mung nek ono masalah kurang tenaga nang kondisi gaya tarik sing luwih dhuwur nang njobo uterus, si bayi kangelan nggulingake awak.

Awake embrio sifate dadi luwih aktif pas umur iki.

Gerakan - gerakane biso dadi alon utawa cepet, ping siji udawa ping akeh, sifate spontan utawa tanggepan.

Gerakane sirah, gulu, lan gerakan soko tangan nang raup mulai sering muncul.

Pas kena sentuhan si embrio nutup kelopak matane, nggerakake rahange, tangane, lan driji-driji sikile.

Chapter 33   Eyelid Fusion

Antarane 7 nganti 8 minggu, kelopak mata bagian ndhuwur lan ngisor berkembang cepet nutupi mata lan sebagian nggabung dadi siji.

Chapter 34   "Breathing" Motion and Urination

Nang njero uterus kuwi ora ono udara, nanging embrio iso njupuk nafas sethithik - sethithik.

Pas umur kuwi, bagian ginjal ngasilake urin utawa air kencing sing dibuang lewat banyu amniotik.

Nang embrio sing jenis kelamine lanang, muncul bagian testis sing mulai ngasilake testosteron.

Chapter 35   The Limbs and Skin

Bagian tulang, otot, saraf lan bagian - bagian pembuluh darah berkembang dari podoho karo nang awake manungsa dewasa.

Pas umur 8 minggu bagian epidermis, utawa bagian kulit njaba, berkembang dadi lapisan- lapisan bungkus sing tambah suwe tambah ora transparan maneh.

Alis muncul bareng karo muncule rambut nang sekitar mulut.

Chapter 36   Summary of the First 8 Weeks

Sakwise wolung minggu perkembangan embrio rampung.

Pas umur iki, embrio manungsa kuwi wis berkembang soko sel tunggal dadi kiro-kiro sel sing jumlahe 1 milyar sing mbentuk luwih soko 4000 bagian awak sing beda-beda.

Bagian -bagian embrio kuwi saiki wis duwe kurang luwih 90% soko awake manungsa dewasa.


Add a Comment

Your Name: Log In 3rd-party login: Facebook     Google     Yahoo

Comment: