Skip Navigation
The Endowment for Human Development
The Endowment for Human Development
Improving lifelong health one pregnancy at a time.
Donate Now Get Free Videos

Multilingual Illustrated DVD [Tutorial]

The Biology of Prenatal Development
БИОЛОГИЈА НА ПРЕНАТАЛНИОТ РАЗВОЈ

.Македонски [Macedonian]


National Geographic Society This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD. [learn more]

Choose Language:
Download English PDF  Download Spanish PDF  Download French PDF  What is PDF?
 

Embryonic Development: 6 to 8 Weeks

Chapter 20   6 Weeks: Motion and Sensation

До 6 седмици мозочните хемисфери растат непропорционално побрзо од другите делови на мозокот.

Ембрионот започнува да прави спонтани и рефлексни движења. Ваквите движења се потребни за да се поттикне нормален невромускулен развој.

При допир во делот околу устата, ембрионот рефлексно ја повлекува главата.

Chapter 21   The External Ear and Blood Cell Formation

Започнува да се оформува надворешно уво.

До 6 седмици, во црниот дроб започнува формирање на крвните клетки каде што веќе има лимфоцити. Овој вид бели крвни клетки е клучниот елемент за имунолошкиот систем во развој.

Chapter 22   The Diaphragm and Intestines

Дијафрагмата, примарниот мускул што се користи при дишењето, во голем дел е формиран до 6 седмици.

Дел од цревата привремено се поместува во папочната врвца. Oвој нормален процес, наречен физиолошка хернијација, прави простор за другите органи што се развиваат во стомакот.

Chapter 23   Hand Plates and Brainwaves

На 6 седмици, дланките нежно се израмнуваат.

Примитивни мозочни бранови се забележани веќе на 6 седмици и 2 дена.

Chapter 24   Nipple Formation

Се појавуваат брадавици по страните на телото кратко пред да стигнат до својата крајна локација, на предниот дел од градите.

Chapter 25   Limb Development

До 6 1/2 седмици може да се разликуваат лакти, прстите започнуваат да се одделуваат, и може да се видат движења на раката.

Формирање на коските, наречено осификација, започнува во клавикулата или клучната коска и во коските на горната и долната вилица.

Chapter 26   7 Weeks: Hiccups and Startle Response

До 7 седмици се забележува икање.

Веќе може да се видат движења на нозете, и Мороовиот рефлекс.

Chapter 27   The Maturing Heart

Срцето со 4 комори во голема мерка е формирано. Просечно, сега срцето чука 167 пати во минута.

Електричната активност на срцето забележана на 7 1/2 седмици открива шеми на бранови слични на оние кај возрасните.

Chapter 28   Ovaries and Eyes

Кај женскиот пол овариумите може да се идентфикуваат до 7 седмици.

До 7 1/2 седмици, пигментираната ретина на окото лесно може да се види и очните капаци го започнуваат периодот на забрзано растење.

Chapter 29   Fingers and Toes

Прстите на рацете се разделени и прстите на нозете се споени само во основата.

Сега дланките можат меѓусебно да се допрат како што можат и стопалата.

Исто така, зглобовите на колената се оформени.