Skip Navigation

National Geographic Society This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD. [learn more]

Multilingual Illustrated DVD [Tutorial]

The Biology of Prenatal Development


8 - 12 Weeks


PERKEMBANGAN NANG NJERO RAHIM SAK DURUNGE KELAHIRAN

.Basa Jawa [Javanese]


 
Download English PDF  Download Spanish PDF  Download French PDF  What is PDF?
 

The Fetal Period (8 Weeks through Birth)

Chapter 37   9 Weeks: Swallows, Sighs, and Stretches

Tahape fetal mulai nganti wektune babaran.

Pas umur 9 minggu, si jabang bayi mulai ngemut jempole lan si jabang bayi utawa fetus kuwi mulai iso ngelek cairan amniotik.

Fetus kuwi yo mulai iso nggegem, lan nggerakake sirahe nang ngarep lang nang mburi, buka lan nutup rahange, nggerakake ilate, lan napas.

Saraf nang bagian raup, bagian telapak tangan, lan bagian telapak kaki mulai ngerasake cahaya.

"Nanggepi cahaya sing nyentuh telapak kaki," si fetus nekuk pinggang lan dengkule lan driji-driji sikile.

Kelopak matane nutup.

Nang bagian laring, muncul Otot - otot suara sing nandakake berkembange jalur dinggo suara.

Nang fetus jenis kelamin wadon, bagian uterus iso didelok lan sel-sel kembang biak sing dijenengake oogonia, berkembang-biak nang njero ovari.

Bagian kelamin mulai munculake tondo perbedaan antarane jenis kelamin lanang karo wadon.

Chapter 38   10 Weeks: Rolls Eyes and Yawns, Fingernails & Fingerprints

Perkembangan sing cepet pas umur 9 lan 10 minggu kuwi nambahi bobote awak si fetus nganti luwih soko 75%.

Pas umur 10 minggu, perkembangan nang bagian nduwur kelopak mata ngakibatke bunderane mata nggeser mudhun.

Si fetus mulai mbuka lan nutup bagian cangkeme.

Fetus - fetus umume ngemut jempol tengene.

Bagian - bagiane intestin sing ono nang jalur umbilikal mbalik papane nang bagiane weteng sing kosong

Nang bagian - bagian tulang, osifikasi mulai muncul.

Kuku - kuku nang driji tangan lan sikil mulai berkembang.

Sidik jari mulai muncul 10 minggu sakwise pembuahan mulai. Sidik jari iki sifate beda-beda lan dadi tondo sak umur uripe manungsa .

Chapter 39   11 Weeks: Absorbs Glucose and Water

Kiro-kiro pas umur 11 minggu bagian irung lan lambe wis kebentuk kabeh. Podho karo kedaden nang bagian-bagian awak liyane irung lan lambe kuwi terus berkembang nurut karo umure si manungsa kuwi.

Bagian intestin mulai nyerep glukosa lan banyu sing terus dielek karo si fetus.

Jenis kelamin kuwi sakjane wis ditentukake pas pembuahan, mung pas umur iki alat kelamin iso dibedakake antarane lanang karo wadon.
8 - 12 Weeks


Add a Comment

Your Name: Log In 3rd-party login: Facebook     Google     Yahoo

Comment:
     


Newest  |  Top Rated

1 Comment


rajasree raja
October 2, 2013 at 1:07 am
rajasree raja
thanks for your details
Report
Dislike
Like