Skip Navigation

National Geographic Society This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD. [learn more]

Multilingual Illustrated DVD [Tutorial]

The Biology of Prenatal Development




PERKEMBANGAN NANG NJERO RAHIM SAK DURUNGE KELAHIRAN

.Basa Jawa [Javanese]


 
Download English PDF  Download Spanish PDF  Download French PDF  What is PDF?
 

Chapter 41   4 to 5 Months (16 to 20 Weeks): Stress Response, Vernix Caseosa, Circadian Rhythms

Pas umure 16 minggu, pemeriksaan sing carane yaiku nglebokake jarum nang bagian weteng papane si fetus ngakibatake tanggepan sing sifate hormonal ngetokake noradrenalin, utawa norepinefrin, nang njerone aliran darah. Tanggepan kuwi podho-podho kedaden nang bayi lan manungsa dewasa pas ono suntikan.

Nang sistem pernafasan, jaringan bronkial mulai dadi lengkap.

Muncul bahan warnane putih, sing dijenengake verniks kaseosa, sing saiki nutupi bagian fetus. Verniks kuwi fungsine dadi kulit sing nglindungi si fetus saka iritasi akibat cairan amniotik.

Saka umur 19 minggu si fetus mulai napas teratur lan jantunge mulai ono detak teratur saben dinone sing dijenengake ritme sirkadian.

Chapter 42   5 to 6 Months (20 to 24 Weeks): Responds to Sound; Hair and Skin; Age of Viability

Pas umur 20 minggu bagian koslea sing fungsine dinggo parungon, ukurane dadi ukuran manungsa dewasa lan bagian jerone wis berkembang lengkap. Mulai umur iki, si fetus mulai nanggepi macem - macem suara.

Rambut mulai muncul nang sirahe si fetus.

Kabeh lapisan kulit lan bagian awak wis ono, termasuk bagian folikel rambut lan glandula.

Pas umur 21 nganti 22 minggu sakwise pembuahan, paru-paru mulai duwe kemampuan bernafas. Iki dijenengake umur kemampuan urip jalaran kemampuan si bayi wis iso dinggo urip nang njobo wetenge si ibu. Hasil perkembangane ilmu kedokteran iso nulung njogo uripe si jabang bayi sing lahir sak durunge wayahe.


Add a Comment

Your Name: Log In 3rd-party login: Facebook     Google     Yahoo

Comment: