Skip Navigation
The Endowment for Human Development
The Endowment for Human Development
Improving lifelong health one pregnancy at a time.
Donate Now Get Free Videos

Multilingual Illustrated DVD [Tutorial]

The Biology of Prenatal Development
БИОЛОГИЈА НА ПРЕНАТАЛНИОТ РАЗВОЈ

.Македонски [Macedonian]


National Geographic Society This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD. [learn more]

Choose Language:
Download English PDF  Download Spanish PDF  Download French PDF  What is PDF?
 

Chapter 15   5 Weeks: Cerebral Hemispheres

Помеѓу 4 и 5 седмици, мозокот го продолжува својот забрзан развој и се дели на 5 засебни делови.

Главата зафаќа околу 1/3 од целосната големина на ембрионот.

Се појавуваат мозочни хемисфери, кои постепено стануваат најголеми делови од мозокот.

Во функциите што ќе се контролираат од мозочните хемисфери се вбројуваат мислење, учење, помнење, говор, вид, слух, волеви движења и решавање проблеми.

Chapter 16   Major Airways

Во респираторниот систем, веќе се формирани главните бронхијални гранки, левата и десната, а подоцна тие ќе ги поврзат трахеата или душникот со белите дробови.

Chapter 17   Liver and Kidneys

Забележете како масивниот црн дроб ја исполнува стомачната шуплина во близина на срцето.

До 5 седмици бубрезите се целосно оформени

Chapter 18   Yolk Sac and Germ Cells

Жолчната вреќичка содржи рани репродуктивни клетки наречени ембрионални клетки. До 5 седмици овие ембрионални клетки мигрираат во репродуктивните органи што се наоѓаат во близина на бубрезите.

Chapter 19   Hand Plates and Cartilage

Исто така, до 5 седмици, кај ембрионот се развиваат дланки на рацете, а до 5 1/2 седмици започнува формирање на 'рскавицата.

Овде се гледа дланката на левата рака и зглобот на 5 седмици и 6 дена.

Embryonic Development: 6 to 8 Weeks

Chapter 20   6 Weeks: Motion and Sensation

До 6 седмици мозочните хемисфери растат непропорционално побрзо од другите делови на мозокот.

Ембрионот започнува да прави спонтани и рефлексни движења. Ваквите движења се потребни за да се поттикне нормален невромускулен развој.

При допир во делот околу устата, ембрионот рефлексно ја повлекува главата.

Chapter 21   The External Ear and Blood Cell Formation

Започнува да се оформува надворешно уво.

До 6 седмици, во црниот дроб започнува формирање на крвните клетки каде што веќе има лимфоцити. Овој вид бели крвни клетки е клучниот елемент за имунолошкиот систем во развој.

Chapter 22   The Diaphragm and Intestines

Дијафрагмата, примарниот мускул што се користи при дишењето, во голем дел е формиран до 6 седмици.

Дел од цревата привремено се поместува во папочната врвца. Oвој нормален процес, наречен физиолошка хернијација, прави простор за другите органи што се развиваат во стомакот.

Chapter 23   Hand Plates and Brainwaves

На 6 седмици, дланките нежно се израмнуваат.

Примитивни мозочни бранови се забележани веќе на 6 седмици и 2 дена.

Chapter 24   Nipple Formation

Се појавуваат брадавици по страните на телото кратко пред да стигнат до својата крајна локација, на предниот дел од градите.

Chapter 25   Limb Development

До 6 1/2 седмици може да се разликуваат лакти, прстите започнуваат да се одделуваат, и може да се видат движења на раката.

Формирање на коските, наречено осификација, започнува во клавикулата или клучната коска и во коските на горната и долната вилица.

Chapter 26   7 Weeks: Hiccups and Startle Response

До 7 седмици се забележува икање.

Веќе може да се видат движења на нозете, и Мороовиот рефлекс.

Chapter 27   The Maturing Heart

Срцето со 4 комори во голема мерка е формирано. Просечно, сега срцето чука 167 пати во минута.

Електричната активност на срцето забележана на 7 1/2 седмици открива шеми на бранови слични на оние кај возрасните.

Chapter 28   Ovaries and Eyes

Кај женскиот пол овариумите може да се идентфикуваат до 7 седмици.

До 7 1/2 седмици, пигментираната ретина на окото лесно може да се види и очните капаци го започнуваат периодот на забрзано растење.

Chapter 29   Fingers and Toes

Прстите на рацете се разделени и прстите на нозете се споени само во основата.

Сега дланките можат меѓусебно да се допрат како што можат и стопалата.

Исто така, зглобовите на колената се оформени.

The 8-Week Embryo

Chapter 30   8 Weeks: Brain Development

На 8 седмици мозокот е мошне сложен и зафаќа речиси половина од вкупната тежина на ембрионот.

Растењето продолжува со извонредно темпо.

Chapter 31   Right- and Left-Handedness

До 8 седмици, 75% од ембрионите покажуваат доминација на десната рака. Меѓу останатите 25%, половина се со доминација на левата рака, а другата половина се без претпочитаност. Ова е најраниот показател на деснорака или леворака доминација.

Chapter 32   Rolling Over

Во педијатриските учебници е опишана способноста за "превртување" што се појавува 10 до 20 седмици по раѓањето. Меѓутоа, оваа импресивна координација се појавува многу порано во средината со ниска гравитација на амнионското ќесе исполнето со течност. Единствено недостатокот на јакост потребна да се надмине повисоката гравитациска сила надвор од матката оневозможува да се превртуваат новороденчињата.

Ембрионот станува физички поактивен во ова време.

Движењата може да бидат бавни или брзи, единечни или повторливи, спонтани или рефлексни.

Ротацијата на главата, истегањето на вратот и контактот дланка - лице стануваат сè почести.

На допир, ембрионот реагира со поглед во страна, движење на вилицата, движења за зграпчување и свиткување на прстите на нозете.

Chapter 33   Eyelid Fusion

Помеѓу 7 и 8 седмици, горните и долните очни капаци забрзано растат преку очите и делумно се слепуваат.

Chapter 34   "Breathing" Motion and Urination

И покрај тоа што во матката нема воздух, до 8 седмици, ембрионот повремено прави движења карактеристични за дишење.

До ова време, бубрезите создаваат урина којашто се испушта во амнионската течност.

Кај машките ембриони, тестисите што се развиваат почнуваат да произведуваат и лачат тестостерон.

Chapter 35   The Limbs and Skin

Коските, зглобовите, мускулите, нервите и крвните садови на екстремитетите многу личат на оние кај возрасните.

До 8 седмици, епидермисот или надворешниот слој на кожата, станува повеќеслојна мембрана, губејќи голем дел од проѕирноста.

Растат веѓи и почнуваат да се појавуваат влакна околу устата.

Chapter 36   Summary of the First 8 Weeks

Осум седмици го означуваат крајот на ембрионалниот период.

Во ова време, човечкиот ембрион пораснал од една клетка до приближно една милијарда клетки коишто формираат преку 4.000 различни анатомски структури.

Ембрионот сега има повеќе од 90% од структурите што ги имаат возрасните.


Add a Comment

Your Name: Log In 3rd-party login: Facebook     Google     Yahoo

Comment: