Skip Navigation

National Geographic Society This program is distributed in the U.S. and Canada by National Geographic and EHD. [learn more]

Multilingual Illustrated DVD [Tutorial]

The Biology of Prenatal Development




PERKEMBANGAN NANG NJERO RAHIM SAK DURUNGE KELAHIRAN

.Basa Jawa [Javanese]


 
Download English PDF  Download Spanish PDF  Download French PDF  What is PDF?
 

Embryonic Development: 4 to 6 Weeks

Chapter 11   4 Weeks: Amniotic Fluid

Kiro - kiro 4 minggu bagian amnion sing jernih kuwi sekelilinge embrio nang kantong sing isine cairan. Cairan sing bersih kuwi, dijenengake cairan amniotik, sing fungsine yaiku nglindungi embrio soko luka-luka.

Chapter 12   The Heart in Action

Jantung biasane berdetak kiro-kiro ping 113 tiap menit

Saiki bagian jantung berubah warnane wektu darah mlebu-metu soko kamar-kamar jantung menurut detake.

Jantung berdetak kiro-kiro ping 54 juta sak durunge si jabang bayi lahir lan luwih soko ping 3,2 milyar sak jamane wong urip sing umure kiro-kiro 80 taun.

Chapter 13   Brain Growth

Perkembangane otak sing cepet kuwi iso didelok soko bagian otak ngarep, otak tengah, lan otak mburi.

Chapter 14   Limb Buds

Bagian nduwur lan ngisor soko awite manungsa mulai berkembang sak wayahe terbentuke bagian- bagian kiro-kiro umur 4 minggu

Pas bagian kuwi bentuke kulit jernih alias transparan sebabe mung ono sak sel sing tipis bagiane.

Sak wayahe bagian kulit dadi tebel bagian kuwi ora transparan maneh, sing artine awake dhewe iso ndelok bagian jero manungsa mung nganti umur sewulan.

Chapter 15   5 Weeks: Cerebral Hemispheres

Antarane nganti 5 minggu, bagian otak mulai berkembang cepet lan dibagi dadi 5 bagian sing bedho-bedho fungsine.

Bagian sirah iki kiro-kiro gedhene 1/3 soko bagian embrio.

Bagian-bagian bunderan otak mulai muncul, terus alon - alon dadi bagian-bagian utama nang otak.

Bunderan otak kuwi terus ngontrol fungsi - fungsi termasuk kemampuan mikir, sinau, ngeling-eling, ngomong, ndelok, ngrungongake, kemampuan gerak, lan kemampuan ngatasi masalah.

Chapter 16   Major Airways

Nang sistem pernafasan, muncul bagian kiwo lan tengen soko bagian paru-paru sing terus nyambungake bagain bagian trakea, utawa pipo angin, karo bagian paru-paru.

Chapter 17   Liver and Kidneys

Perhatekake bagian liver ngisi bagian weteng nang cedhake bagian jantung sing berdetak.

Bagian ginjal sing permanen muncul kiro-kiro 5 minggu.

Chapter 18   Yolk Sac and Germ Cells

Kantong pangan isine yaiku sel- sel awal sing sifate reproduktif sing disebut sel germ utawa sel asal. Kiro-kiro 5 minggu sel-sel germ iki pindah dadi organ-organ sing sifate reproduktif alias iso berkembang-biak nang cedhake ginjal.

Chapter 19   Hand Plates and Cartilage

Kiro-kiro suwene 5 minggu kuwi, muncul bagian - bagian tangan si embrio, lan bagian kartilage muncul kiro-kiro pas umur 5 1/2 minggu.

Iki bagian telapak tangan kiwo muncul pergelangan tangan pas umur 5 minggu lan 6 dino.


Add a Comment

Your Name: Log In 3rd-party login: Facebook     Google     Yahoo

Comment: